ДИЕТАТА – ПРОДЪЛЖЕНИЕ ОТ ПРОУЧВАНЕТО НА Д-Р ГЕОРГИЕВА

С храната трябва да се внасят всички необходими за правилното протичане на метаболитните процеси в организма храни. Защото храната не е само източник на енергия, а и градивен материал, източник на жизнено необходими витамини, минерали, микроелементи, ензими, антиоксиданти, растителни хоромони и др. Важно е какво се внася в организма, но още по-важно е и какво се усвоява от храната. Затова състоянието на храносмилателната система е много важно, защото тук не само се усвояват хранителните вещества, но и се поддържа стабилното състояние на имунната система. За протичането на всичките сложни, интимни механизми на храносмилането и обмяната на веществата основна роля играе микрофлората в храносмилателния тракт. При състояние на здраве има равновесие между полезните бактерии и патогенните бактерии в червата. Полезните бактерии произвеждат ферменти, които участват в преработката на мазнините, белтъците, въглехидратите, холестерола и т.н. Много е важно да се знае, че “добрите бактерии” произвеждат витамини от групата В !!, участват в регулирането на имунитета. Имат много важни функции за здравето на организма.

Съвременият начин на живот, хранене, използването на много лекарства, антибиотици от най-малка възраст, злоупотребата с кафе, алкохол, цигари и т.н. довеждат до дисбактериоза и с това започват важни здравословни неблагополучия вкл. и нарушена функция на нервната система.

Например така важният витамин В12, който взема участие в метаболизма на мастните киселини, в метаболизма на миелина (при недостига на витамин В 12 в организма се стига до демиелинизация на нервите!!!!),

се унищожава от “консервант Е 200”. Консервант Е 200 се използва от производителите на хранителни продукти, за да се продължи трайността на храната. Влагат го като ”бойна сила” против бактерии, плесени и така консервираните храни издържат с месеци. Но внесени в организма тези храни унищожават “добрата микрофлора”, която произвежда много витамини вкл. и В12. В промишлено приготвените храни се включват и други видове химични консерванти, стабилизатори, емулгатори, оцветители, ароматизатори и т.н., които са вредни за здравето на човека!

Всеки заболял от множествена склероза трябва да обърне изключително внимание на начина си на живот и хранене! И може би ще се наложи да промени изцяло хранителните си навици. Изследванията на лекарите и диетолозите установяват, че особено в началните стадии на заболяването именно диетата подобрява състоянието на болните!

За възстановяване на здравето се препоръчва:

– На първо място да не се консумират наситени мастни киселини, които се съдържат в животинските мазнини, също маргарини, рафинирани масла.

– Да не се консумират млечни продукти освен нискомаслено кисело мляко.

– Да не се консумират никакви рафинирани въглехидрати – захар, захарни изделия, сладка, конфитюри, още бял хляб, бял ориз (препоръчва се тъмен ориз – целозърнест), сладкиши, бисквити, сладоледи, торти и др.

– Пациентите, които са алергични към глутен да имат безглутенова диета.

– Да не се употребяват кафе, кока-кола, черен чай и др. напитки съдържащи кофеин, също и химично приготвени напитки като лимонади, сокове и др.

– Да не се употребява алкохол.

– Да не се пуши.

– Да се ограничи употребата на сол.

– Месо да се консумира в малко количество и то крехко и без тлъстини.

Препоръчва се :

– Редовно да се употребяват растителни масла, но получени “по студен начин”(без рафиниране). Те са богат източник на така необходимите ненаситени мастни киселини и лецитин. Подходящи растителни масла са слънчогледово, сусамово, соево, царевично, фъстъчено, орехово, ленено и др. Една от най-важните ненаситени мастни киселини е линоловата, която повишава имунната защита на организма и има противовъзпалителни свойства! Важно е да се прилагат тези масла без топлинна обработка т.е. да се добавят към храната – супи, салати, ястия. Растителните масла съдържат още витамини А, Е, Д, имат широки лечебни свойства и са силни антиоксиданти!!!

– Да се включи и рибеното масло също богато на ненаситени мастни киселини , витамини.

– Да се консумира риба поне 3 пъти седмично. Препоръчват се морски, тлъсти риби. Месото на рибата е много здравословно, съдържа подходящи белтъци, много витамини – Д, А, Е, от група B, също незаменими минерални елементи като фосфор, калций, магнезий, йод и мн. др.

Най-подходящ начин на обработка на рибата е да се приготвя задушена в алуминиево фолио.Така запазва всичките си ценни съставки. Тази храна има благоприятно и лечебно въздействие върху целия организъм вкл. и нервната система.

– Редовно да се прибавя към храната и масло от покълнали житни зърна, което е много богато на витамин Е (силен антиоксидант), лецитин, каротиноиди и мн.др.

– Редовно да се консумират зеленчуци – особено необходими са листните с тъмнозелен цвят, салати като източници на магнезий, калций и много витамини. Зеленчуците да се обработват на пара или задушени, за да запазят лечебните си качества.

– Редовно да се включват в менюто и бобови храни които са източник на качествени растителни белтъци.

– Да се включват храни богати на желязо – най-богат източник е меласата, също сливите, сушените кайсии, орехите, тиквените и слънчогледовите семки, сушено грозде, пшеничните кълнове, пшеничните трици. Желязото има противоанемичен ефект, повишава имунната защита на организма и повлиява функцията на мозъка!!

– Да се консумира голямо количество пълнозърнести храни, защото са източник на енергия, богати на витамини от група В, богати на влакнести вещества (които регулират храносмилането и са против запек).

– Да се консумират редовно орехи и семена.

– Да се ядат много пресни плодове, които доставят на организма енергия, минерали, витамини, микроелементи, ензими и мн. др.

За подобряване на храносмилането е необходимо да се възстанови нормалната микрофлора в храносмилателния тракт

За тази цел се препоръчват храни, които я възстановяват:

Българското кисело мляко приготвено от чисто краве мляко, по най-обикновения домашен начин. Не консумирайте млека промишлено приготвени и съдържащи химични консерванти, ароматни вещества, багрила, стабилизатори, емулгатори и мн. др.( с много Е-та), които унищожават “добрите бактери” в червата.

Българското кисело мляко съдържа живи лактобацили, които имат мощни лечебни свойства, повишава се имунната защита на организма, възстановява се доброто храносмилане, особено след лечение с антибиотици, подобрява апетита, действа антисептично. Млечният бацил води до синтезирането на редица собствени антибиотици като ацидолин, ацидофилин, булгарикан, лактолин, лактоцидин. Синтезира и витамините от група В – В1, В2, В6, В12, ниацин, фолиева киселина, пантотенова киселина!!! Полезна е и суроватката.

Препоръчва се киселото мляко да се консумира ежедневно, на малки порции по няколко пъти дневно.

Днес се произвеждат и т.нар. пробиотици – готови живи култури от лактобацили, бифидобактерии др. полезни и участващи в норамлната микрофлора на червата. Мога да препоръчам българските препарати ентеросан.

За правилното развитие и запазване на естествената чревна микрофлора са необходими и т.нар. пребиотици, към които успешно се причисляват:

Цвеклото е калоричен хранителен продукт, богато е на: пектинови вещества, глюкоза, фруктоза, минерали – калий, натрий, магнезий, фосфор, витамин С, каротиноиди, пантотенова киселина, фолиева киселина, органични киселини, белтъчини, аминокиселини, витамини от група В и др.

Чесънът – изключително полезен зеленчук и подправка, с голями лечебни възможности. Но тъй като за използването на чесъна при множествената склероза има спорове оставям на вас, сами да прецените дали ви помага или не!

Моркови – трябва да присъстват всеки ден в храната! Настъргани сурови с малко мед, като пресен морковен сок или в зеленчукови салати. Използват се като източник на витамини, минерали, антиоксиданти и др. Внимателно да се прилагат при възпалителни процеси в храносмилателния тракт.

Морковите се препоръчват изключително много при проблеми със зрението! Тук най-подходящ е пресния морковен сок-фреш по 100-200 и повече мл дневно!

Зеле – прясното зеле е изключително богато на витамин С, витамин Р, много минерали – калий, калций, фосфор, желязо, витамин U. Препоръчва се и киселото зеле, но с мярка.

Ябълки – те са богати на витамини – В1, В2, Р, Е, каротин, съдържат много калий, желязо, манган, калций, пектин, захари, органични киселини – (лимонена, салицилова, аскорбинова, борна), целулоза, етерично масло, фитонциди и мн.др. Чревната флора усвоява много добре ябълките като храна и се размножава успешно. Ябълките прекрасно укрепват организма и нервната система.

Редица още природни продукти може да се изредят тук като – целина, магданоз и др.

Тук искам да ви запозная с

ПУПАЛКОВОТО МАСЛО, което в последно време е много популярно при лечението на множествената склероза и се отчитат добри резултати при много болни особено в началните стадии на болестта.

ПУПАЛКОВОТО МАСЛО се получава чрез студено пресоване от семената на лечебното растение Пупалка – Oenothera Вiennis. Разцъфтява надвечер и затова я наричат още “нощна свещичка”. Произлиза от Южна Америка, била известна, обичана и използвана като лечебно средство при много болести от индианците.

Пупалковото масло съдържа голямо количество две важни ненаситени мастни киселини – линоленова (алфа-линоленова) и гама-линоленова. Есенциалните мастни киселини имат широко лечебно и профилактично въздействие върху организма на човека. Гама-линоленовата киселина служи като изходно вещество за образуването на простагландините. Те имат важна роля и за функцията на имунната система. Регулират и мозъчните функции. Затова Световната здравна организация (WHO) препоръчва ненаситените мастни киселини чрез храната да се включват в диетата на всички.

Есенциалните мастни киселини от Пупалковото масло са съставна част на фосфолипидите, които са градивна час на клетъчните мембрани.

Миелинът е белтъчно-липиден комплекс състоящ се от фосфолипиди – 80 %!

ПУПАЛКОВОТО МАСЛО СЕ ПРИЕМА ЗА НАЙ-БОГАТИЯТ ПРИРОДЕН ИЗТОЧНИК НА ВИТАМИН F (това е целият комплекс от ненаситени мастни киселини).

ПУПАЛКОВОТО МАСЛО ИМА АНТИОКСИДАНТНИ СВОЙСТВА, което означава че неутрализира свободните радикали в организма на човека и предотвратява тяхното образуване. Свободните радикали силно увреждат клетките в организма и водят до тяхното бързо състаряване.

ПУПАЛКОВОТО МАСЛО Е ЕФИКАСНО ПРИ ЛЕЧЕНИЕТО НА МНОЖЕСТВЕНАТА СКЛЕРОЗА, ОСОБЕНО В НАЧАЛНИТЕ Й СТАДИИ, ПОДПОМАГА ЗАБАВЯНЕТО НА БОЛЕСТТА И ОТДАЛЕЧАВА ВЪЗНИКВАНЕТО НА СЕРИОЗНИТЕ ДВИГАТЕЛНИ НАРУШЕНИЯ.

Пупалковото масло общо укрепва организма, повишава защитните сили и устойчивостта му към инфекции и стрес.

Пупалковото масло има редица лечебни още свойства, за които ще спомена в други публикации.

Пупалковото масло се прилага през устата по 1/2 – 1 кафяна лъжичка 3 пъти дневно след ядене. Може да се прилага дълго време, защото есенциалните мастни киселини човешкият организъм неможе сам да си синтезира и трябва да ги внася с храната.

Днес се продава пупалково масло под различни видове – капсули, комбинирано с други препарати, но искам да подчертая, че най-ефикасно е пресното пупалково масло, високо качественото, получено чрез студено пресоване, съхранявано в тъмни стъкла, на хладно и наливно. Маслото си губи от свойствата, когато се преработва като капсули, в които се влага и “химия”. Също не е необходимо да се комбинира с други препарати, защото и самостоятелно маслото има твърде много полезни биологично-активни вещества.

При множествената склероза се препоръчва 2 пъти дневно – сутрин и вечер една добра комбинация от:

1 супена лъжица рибено масло

1 супена лъжица ленено масло

3 гр. пупалково масло

200 единици витамин Е.

В началото прилагайте по-малка доза, за да видите каква е поносимостта ви (да се предотврати разхлабващ, лаксативен ефект).

За подобряване на храносмилането – много е важно да се спазва посочената диета, а и важното правило “да не се преяжда”! Благоприятно въздействие върху храносмилането имат много билки, между които можем да споменем: чубрица, лайка, мента, коприва, липов цвят, шипка, невен, жълт кантарион, копър, маточина, черна боровинка, черен оман, пелин, градински чай, мащерка и др. Те разбира се не трябва да се пият постоянно, а само строго определено време и в подходящи комбинации.

Не напразно се обръща толкова голямо внимание на диетата и доброто състояние на храносмилателния тракт, които при множествената склероза са много важни. Здравето започва от там, профилактиката също. Всички необходими вещества за правилното функциониране на целия организъм и нервната система се внасят с храната, но те трябва и да се усвоят!

 

4 коментара към “ДИЕТАТА – ПРОДЪЛЖЕНИЕ ОТ ПРОУЧВАНЕТО НА Д-Р ГЕОРГИЕВА

  1. Съгласна съм с написаното, само с тази забележка, че това са общи насоки, които всеки трябва да прецизира съгласно собствените си индивидуалности – наличие на специфични хранителни алергии и непоносимости.

    Харесвам

  2. Здравейте! Аз не съм медицински специалист със специалност МС, но за разлика от 99,/9/ % от тях съм болен от МС.
    Одобрявам почти напълно, написаното в тази статия, но искам да ви посоча това, с което категорично не съм съгласен. Мнозина биха сметнали, че е незначително на фона на голямото количество синтезирана информация, но според мен е твърде съществено:
    1. Важно е да се прилагат тези масла без топлинна обработка т.е. да се добавят към храната – супи, салати, ястия.
    Категорично се противопоставям на твърдението, че супите са полезна храна за увреденото храносмилане – не на супите.
    2. Ще се пресиля ако кажа, че съм абсолютно против яденето на риба, но смея да кажа, че рибата е животински продукт и когато не плува рибата става на мърша – човек я яде единствено след овкусяване, топлинна обработка, консервиране, консервиране и така повече уврежда храносмилането си и способността си да усвоява необходимите му витамини и минерални вещества отколкото да получи някаква реална полза освен да прескочи още един час от редовното си задоволяване на инстинктивния си глад.

    Харесвам

    1. Аз през годините разбрах, че по повод храните всеки трябва да си изгради негова си диета. За едни рибата е добре, за други не! Аз съм вегетарианец, не ям глутен и яйца също. Смятам, че много голям процент от доброто ми състояние се дължи на това. Колкото до супите – не съм съгласна! Харесвам супи, но това си е за мен! 🙂
      Има общи правила, които даже не са правила, а по-скоро верни посоки. Всеки трябва да си избере неговите!
      Едни от верните посоки, които се опитвам да следвам са: храня се с прясно приготвена храна за деня (не съм фен на бурканите и кутиите, които са толкова любими за българския народ); опитвам се да поемам храната по едно и също време и колкото може по-рано да ми е последното хранене; не си купувам вредни храни 🙂 или ако го правя то е с ясното съзнание, че е пълна глупост 🙂 но понякога е нужно да направиш нещо такова, за да откриеш разликите; сутрин задължително пия гореща вода с лайм, а малко по-късно – прясно изцеден сок или шейк с плодове и супер храни – мака, чия, пшенични стъбла!
      Еми май това е! Не е много сложно, нали?
      Всичко е въпрос на мотивация. Убедих се, че наистина съм това, с което се храня! Е! Предпочитам се в сегашния си вариант!!!

      Харесвам

Вашият коментар