Представяне и дейности

Движение «МС – Мога Сам» е създадено като идея през 2013 година.

Oт септември 2015 е регистрирана фондация със същото име.

ИДЕЯТА

МС е абревиатура на диагнозата Множествена Склероза, която е основната причина за създаването на тази организация. Началото бе поставено като споделяне на информация и опит, индивидуални срещи с хора с диагноза МС. Бяха организирани и семинари, посветени на възможностите за лечение на МС чрез Аюрведа и други холистични методи. Също и със споделяне и изготвяне на програми за промяна на хранителния режим и стила на живот, движение и йога. В продължение на една година се осъществяваха и седмични срещи, на които се провеждаха дискусии по теми, които вълнуват хората с МС, както и групови медитации и йога практики. Поради големия интерес, смисъла на всичко, което правех и все повечето последователи с времето се затвърди и необходимостта от регистрация на тази дейност и тази организация като фондация.

ЦЕЛИ

Фондация «МС – Мога Сам» ще продължи да работи и да помага на хора, диагностицирани с множествена склероза и други заболявания и техните близки в следните посоки:

Да се учат как могат да се справят сами – психически и физически с тази диагноза.

Ще подкрепяме финансово хора, изпаднали в крайно трудно социално положение.

Ще им помагаме в търсенето на възможности за качествено и смислено подобряване на живота им: намиране на домашна помощ и грижа, съобразена с техните нужди, търсене на работа и социална интеграция.

Ще работим и за това да имат информация за различни холистични методи и решения, като това да им даде възможност да правят изборите, които касаят собственото им здраве, осъзнато и сами.

Фондация МС – Мога Сам няма да ограничи проектите и кампаниите си само до хората, които са с Множествена Склероза. Към нас с молба за подкрепа се обръщат и хора, които не са с тази диагнозата, но са с физически ограничения. Ще правим всичко, което можем и всичко, което е необходимо и е в нашите възможности, за да помагаме и на такива хора – съобразявайки се с конкретните им нужди, “нерешими” казуси и  проблеми.

Какво е МС?

МС е прогресивно, автоимунно, дегенеративно заболяване на нервната система с неизвестна етиология. При отделните хора МС се развива различно и много често води до частична или пълна инвалидизация. Наличните средства на алопатичната медицина не лекуват заболяването, а могат само да разредят периодите на обостряне и да потушат част от симптомите му. Част от диагностицираните прилагат скъпоструващи лекарства, финансирането на които се покрива от Националната здравноосигурителна каса. В България няма точна статистика за броя на диагностицираните с МС, но е известно, че броят им непрекъснато нараства. По последни данни те се увеличават с около 200 човека на година, като най-младият е 10-годишен.

Заболяването се счита за социално-значимо, тъй като най-често засяга хора в активна възраст – между 20 и 40 години.

ФИНАНСИРАНЕ

«МС – Мога Сам» не е спонсорирана от фармацевтични компании, а се финансира единствено с лични средства и приятелска подкрепа.

мястото, на което може да правите вашите дарения:

УниКредитБулбанк (BGN)

IBAN: BG21UNCR70001522310611

BIC: UNCRBGSF

Титуляр: МС-МОГА САМ

С мен и останалите членове на управителния съвет на фондация МС – Мога Сам можете да се свържете на адрес ms@mogasam.org

 

 

Реклами

39 коментара към “Представяне и дейности

 1. Здравейте!На моят годеник му поставиха диагноза за Мс от един месец!Проблемът му беше само нарушение в походката и чрез МР му поставиха тази нежка болест!Мина първо лечение в София,но ми се иска консултация с втори специалист бихтели ме опътили?Благодаря предварително!

  Харесвам

 2. Здравейте,синът ми е на 20 години и е с диагноза мс- цереброспинална форма.Диагнозата е поставена въз основа на ЯМР.Не му правена пункция.Моля ,бихте ли ми препоръчали доктор за второ мнение.Може ЯМР да е 100% сигурна доагнозата?Симптомоте му бяха нарушение на вестибуларния апарат,изтръпване на горни и долни крайници,беше му трудно да се раздвижи ,наришена походка.Трудно му е да приеме диагнозата. Опитвам се да говоря,че е важно да внимава как се храни и да спре цигарите. Може би е рано да искам ма я приеме ,диагнозата е от 16.06.2016.Моля за съвет как да го убедя че трябва да се бори и да не се предава. Какво мислите за “ лечението “ с интерферони? Благодаря предварително на всички.

  Харесвам

  1. Здравейте! Няма лечение с интерферони. Това е само поддържащ метод, който не лекува, а и има много странични ефекти. Но това предлага официалната медицина. Изходът е само един – промяна. Тя е различна за всеки и при различните хора протича по различен начин и в различен ход. Моят съвет е да не се бави, защото ходът на диагнозата може да е много бърз. Елате заедно на 1 юли, на Отворената среща в Царско село и ще разберете как може да започнете. А тук, в този блог, можете да намерите много публикации по темата, които да са ви от помощ. Колкото до второто мнение – където и да отидете то ще е едно и също. Не губете време!

   Харесвам

 3. Здравейте, майка ми е болна от МС от 16 години, пиша Ви аз защото тя не може ( вече не може дори сама да се нахрани) за тези 16 години сме опитвали какви ли не алтернативи методи на лечение и нищо! Всичките ни познати и приятели казват и изрязват статии от весници и списания и тя с голямо желание и вяра започва всяко едно алтернативно лечение,което се оказва безуспешно! Последното беше доста неприятно, но тя отново го пребори с желание, но нищо( гълташе някакви бръмбари-жокеи)! Едно от неприятните изживявания беше и жиленето по гръбначния стълб с пчели, като всеки ден се увеличаваше бройката ! След което вече съвсем изгуби надежда! Бих искала да Ви помоля за съвет, да Ви попитам тук в България има ли последоватиели на това лечение Аюрведа?
  Благодаря Ви!

  Харесвам

  1. Прилагала съм всички тези алтернативи. Резултат – нулев. Дори не се спря прогресирането на болестта. Както, между другото, и от конвенционалното лечение.

   Харесвам

 4. Здравейте! Вашият позитивизъм ме подтикна да потърся помощ и при Вас. От една година имам проблеми с гръбначния стълб. Бях легнала, реших да стана и от дясната страна покрай гръбначния стълб получих силна болка. Лекувах се. Болките отшумяваха, но отново се връщаха, ако се движа малко повече, се връщаха с по-голяма сила, дори краката си трудно местех. Болката я усещам как започва да ме мачка в гърба. Това означава, че за броени минути трябва да легна. Така прекарвам около 24 часа, болката не изчезва само намалява. Това е достатъчно, за да реша че всичко ще се оправи. Имам изследвания на гръбначния стълб, вкл. ЯМР. Не се нуждая от операция. Лекарите с лекарства не успяват да решат проблема, само лекарствата ми създадоха нови проблеми. Ако имате възможност, моля за съвет, за да направя крачка към нормалното ходене.

  Харесвам

  1. Здравейте, Нели! Проблемите с гръбначния стълб са неприятни и повярвайте повечето хора ги имат в по-малка или по-голяма степен. Моят съвет е да не спирате да се движите. Да започнете да правите йога и да промените храната. Храната е много важна, за да се даде възможност на тялото да се самолекува. Йога на малките движения е добро, ако се прави всеки ден. Също за проблеми с гръбначния стълб е много добра въздушната йога, която можете да пробвате в Йога Дивали Студио при Людмил Дренски. И не маловажно е да си отговорите на въпроси свързани със страха и доверието. Действайте според вашите убеждения и се уповавайте на вашите знания. Така ще имате гъвкавата опора в живота, което пък ще заздрави опората на вашето тяло, каквото е гръбначния стълб. Движение… във всички посоки. Хубав ден!

   Харесвам

 5. Здравейте, в предаването На кафе видях здравословната храна , за която може да се абонират, според думите ви, хора които не знаят как и не могат сами да си я приготвят. Моля за повече информация по този въпрос. Моят проблем е свързан с борбата ми с дългогодишен запек, вследствие на който се наложи почистване на два огромни полипа на дебелото черво чрез 2 колоскопии. Основният ми проблем е подходящ хранителен режим за предотвратяване на запека, който е причина за доста опасни заболявания. Благодаря ви предварително!!!

  Харесвам

  1. Здравейте! Да, запека е много сериозен проблем и ако човек има такъв, независимо какви са другите му диагнози, трябва да се почне от там. Храната е добра и баласирана, но може да имате силна реакция към някоя храна, която общоприето да е полезна. Затова в такива случаи това което споделям е че е добре да се направи изследвания на червата и тест за хранителни алергии. Аз направих тези тестове преди 5 години в Детокс Център, при д-р Тошков. Резултатите бяха, меко казано, втрещяващи, а след като започнах да спазвам диетата, която ми препоръчаха, месец по-късно аз вече бях друг човек. Пускам ви линк към инфо за храната http://fitmeal.bg/post/18. Също и линк към сайта на Детокс Център http://www.detoxcenter.eu/

   Харесвам

 6. Здравейте, скоро откриха на мъжа ми ,че има МС. На 29 години е.Голям шок е за цялото семейство,както предполагам за всички е било.Радвам се на куража ви и като чета историите ви се окуражавам и аз! !Четох ,че за правилната диета при хора с МС,трябва да се направи детоксикация на организма. Ще се радвам ,ако споделите вашия опит и как точни се прави.

  Харесвам

  1. Здравейте! Радвам се, че се окуражавате. Но по-важно е съпруга ви да е наясно какво се случва с него и той да поиска да чете, да знае и да взима сам решенията за себе си. Колкото до детоксикацията специално ще напиша нещо и ще можете да прочетете. Но може да се започне от там да се елиминират храни, което ще помогне да започне детоксикация. Такива са глутена, животинските продукти – месо и млечни, захар и вредните мазнини. Само след месец би трябвало да има ефект – повече енергия и по-силно тяло. Също така да се спи от 22:00 до 06:00 и да се правят физически упражнения и медитация. И детоксикация трябва не само на физическото тяло, но и на психиката. Засега спирам. Тук можете да прочетете много материали по темите. Но обещавам да направя и този за детокса. Хубава вечер! И кураж! 🙂

   Харесвам

 7. Възхищавам се на хора като Вас такива, които поглеждат проблема в очите и го решават, а не хленчат и драматизират, че ги боли, че не могат да ходят и подобни неща.
  Аз също съм с диагноза МС, вече 8 години и за разлика от вас първоначално се доверих на лекарите и приемах лекарства по програми. След първата година, която беше доста неприятна взех решение, че това лечение, ако може да се каже така , не ме устройва и започнах да търся нетрадиционни методи -станах вегетарианка, малко по-късно и суровояд, практикувах йога, медитирах, съчетах ги и ефектът беше добър, поне така си мислех тогава. По-късно разбрах, че благодарение на нетрадиционните методи, бях успяла да изчистя тялото си от отровата на лекарствата.
  Въпреки, че физически се чувствах добре все имах усещането , че нещо ми липсва, за това продължих и продължавам да търся нещото.
  В момента се предвижвам с бастун, но това не ми пречи да ставам всяка сутрин в 6:16ч. да правя упражнения, да отивам на работа , да членувам в две фондации, да помагам на хора, да се грижа за детето си и нямам никакво намерение да спирам.
  За мен МС е „моята мисъл е моята сила“, защото аз съм позитивен човек и знам, че с вяра в себе си и упоритост и аз ще намеря пътя.
  Знам, че когато човек има цел и й преследва с усмивка и любов я постига.Моята цел е да тичам отново, но първо трябва да ходя сама, а това го постигам бавно но сигурно.
  Благодаря за куража!

  Liked by 1 person

  1. Даниела! Аз се възхищавам и вдъхновявам от хора, като вас! Елате във вторник на срещата и ще се запознаете с още Много Специални хора. Също като вас!

   Харесвам

  2. Браво! Ако не сте запозната с метода „Семейни констелации“ почетете и идете, горещо го препоръчвам! В България вече има достатъчно опитни констелатори.
   Успех в намирането на Пътя!

   Харесвам

 8. Здравейте,приятели!От 2006г.съм с диагнозата МС.Преминах през изтръпване на половината тяло,виждане на двойни образи,загуба на вестибуларния апарат,а заради отказ от експериментално лечение ме оставиха в ръцете в ръцете на две студентки,които ми направиха грешна пункция и ме оставиха на легло за дра месеца с мининален шанс да оживея.Това бяха адски мъки и болки както за мен,така и за околните,,който се грижеха за мен.Бях спряла да ям и да пия вода,защото не ми беше по силите.По начало съм голям инат и оцелях.Преживяла съм и шестчасова операция на с ърцето в пълно съзнание ,пребори се и с риска да ме оперират от щитовидната жлеза.Отпуснаха ми лечение от здравната каса за МСа,но го отказах ,защото реших,че моята психика ще ме лекува и ус пях-вече трета година съм в ремисия и се чувствам прекрасно-работя пълноценно ,спортувам активно и отказвам да съм болна,което според мен е най-доброто лечение.Готова съм да поговоря и дам сили на всеки,който поиска.

  Харесвам

 9. Прочетете книгата Диагностика на кармата на Сергей Лазарев – там той посочва причините за такива болести и проблеми! !!!

  Най общо – липса на любов – към Бог

  Харесвам

 10. Здравейте, казвам се Дарина. Занимавам се с енергийна психология. Чували ли сте за това?
  Възхищавам се на личното ви осъзнаване, случило се по един доста разтрисащ начин, но все пак факт. Благодаря за статията, защото тя ме запознава с този факт и Вас. Страшно много хора в България имат нужда от научаване на такива факти. Много хора имат нуждата да разберат че отговорността за нас е в самите нас преди всичко. Да, не е лесно, но има начини. Ще се радвам, ако проявите любопитство към моя – енергийната психология, защото работи, защото не изисква нищо повече от научаване и прилагане, което всеки може да осъществи сам от дома си, от интернет или книжка, при желание от семинар.
  Ако имате желание за среща-разговор, аз съм насреща, дори само от любопитство да е, но ако е писано съм готова и на повече с оглед на целите, вашите, моите, на всички желаещи да се справят с….

  Харесвам

 11. Здравей, Боби! Благодаря, че си тук и че споделяш. Инвалид си, защото така се чувстваш или защото така са ти казали? Разбирам те или по-точно се опитвам, защото няма как да вляза съвсем в твоето положение. Какво правиш? Как живееш? В какво вярваш? Мечтаеш ли? Това е важно. Защото аз познавам хора, които не са инвалиди в смисъла, който ти влагаш, но са по-инвалиди и от десет такива взети заедно. Както и обратното също съм виждала – хора, приковани на едно място, които не спират да живеят и да обичат живота. И живеят в истински. Ще се радвам да споделиш, защото като чета какво и как ми написа имам усещането, че и ти си доста бойна 🙂

  Харесвам

 12. ЯКО АЗ СЪМ БОБИ ..МН0ГО СИ БОЙНА , ТОВА МИ ХАРЕСА МНОГО … И АЗ ИМАМ ТАЗИ, ЗЛОКОБНА ДИАГНОЗА , НО ЗА РАЗЛИКА ОТ ТЕБ СЪМ ИНВАЛИД,,, 100 %

  Харесвам

 13. За пръв път чувам думите и мислите си от друг човек! Благодаря! Преди пет години си мислех, че животът ми свършва, а се оказа че тепърва започва! :)))))
  Бих искала да се видим или чуем защото стартирам нещо, подобно на това, което описахте като идея в предаването Предай нататък.

  Харесвам

 14. Здравей казвам се Милена Павлова на 29 съм и преди година ми откриха МС .опитах се да се свържа чрез мейла по горе , но нямах успех ако има друг начин ще бъда много благодарна. Интересувам се от лечението , което ти е помогнало . Благодаря предварително и прекрасен ден 🙂

  Харесвам

 15. Здравейте,

  Вашата история е вдъхновяваща! Браво за куража, браво за успехите!
  Ако е удобно, моля кажете ми как да се свържа с вас, за да разбера повече за клиника Аюшпрана и за това лечение. Майка ми е диагностицирана с МС от вече 10 години, за сега е добре, кризите са рядко, но когато се появят са тежки. Не ми се иска да я гледам как вехне пред очите ми, тя е един прекрасен радващ се на живота човек, дава всичко от себе си за близките си и ние бихме дали всичко за нея.
  Благодаря Ви!

  Харесвам

  1. Здравейте, Слави!
   Няма причина да не се видим, но предпочитам да се виждам директно с хората, които имат МС. И то тогава, когато те го поискат! Хубаво е, че сте загрижени за нея, но тя трябва да започне да мисли повече за себе си и да си помага, за да може да се радвате взаимно на живота.
   Ако искате ми пишете на мейла msayurveda2013@gmail.com
   Прекрасна вечер!

   Харесвам

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s