представяне МС – МОГА САМ

www.mogasam.org   ms@mogasam.org

ПРЕДСТАВЯНЕ и ДЕЙНОСТИ

Движение «МС – Мога Сам» е създадено като идея през 2013 година.

Oт септември 2015 е регистрирана фондация със същото име.

ИДЕЯТА

МС е абревиатура на диагнозата Множествена Склероза, която е основната причина за създаването на тази организация. Началото бе поставено като споделяне на информация и опит, индивидуални срещи с хора с диагноза МС. Бяха организирани и семинари, посветени на възможностите за лечение на МС чрез Аюрведа и други холистични методи. Също и със споделяне и изготвяне на програми за промяна на хранителния режим и стила на живот, движение и йога. В продължение на една година се осъществяваха и седмични срещи, на които се провеждаха дискусии по теми, които вълнуват хората с МС, както и групови медитации и йога практики. Поради големия интерес, смисъла на всичко, което правех и все повечето последователи с времето се затвърди и необходимостта от регистрация на тази дейност и тази организация като фондация.

ЦЕЛИ

Фондация «МС – Мога Сам» ще продължи да работи и да помага на хора, диагностицирани с множествена склероза и други заболявания и техните близки в следните посоки:

Да се учат как могат да се справят сами – психически и физически с тази диагноза.

Ще подкрепяме финансово хора, изпаднали в крайно трудно социално положение.

Ще им помагаме в търсенето на възможности за качествено и смислено подобряване на живота им: намиране на домашна помощ и грижа, съобразена с техните нужди, търсене на работа и социална интеграция.

Ще работим и за това да имат информация за различни холистични методи и решения, като това да им даде възможност да правят изборите, които касаят собственото им здраве, осъзнато и сами.

Фондация МС – Мога Сам няма да ограничи проектите и кампаниите си само до хората, които са с Множествена Склероза. Към нас с молба за подкрепа се обръщат и хора, които не са с тази диагнозата, но са с физически ограничения. Ще правим всичко, което можем и всичко, което е необходимо и е в нашите възможности, за да помагаме и на такива хора – съобразявайки се с конкретните им нужди, “нерешими” казуси и  проблеми.

Какво е МС?

МС е прогресивно, автоимунно, дегенеративно заболяване на нервната система с неизвестна етиология. При отделните хора МС се развива различно и много често води до частична или пълна инвалидизация. Наличните средства на алопатичната медицина не лекуват заболяването, а могат само да разредят периодите на обостряне и да потушат част от симптомите му. Част от диагностицираните прилагат скъпоструващи лекарства, финансирането на които се покрива от Националната здравноосигурителна каса. В България няма точна статистика за броя на диагностицираните с МС, но е известно, че броят им непрекъснато нараства. По последни данни те се увеличават с около 200 човека на година, като най-младият е 10-годишен.

Заболяването се счита за социално-значимо, тъй като най-често засяга хора в активна възраст – между 20 и 40 години.

ФИНАНСИРАНЕ

«МС – Мога Сам» не е спонсорирана от фармацевтични компании, а се финансира единствено с лични средства и приятелска подкрепа.

мястото, на което може да правите вашите дарения:

УниКредитБулбанк (BGN)

IBAN: BG21UNCR70001522310611

BIC: UNCRBGSF

Титуляр: МС-МОГА САМ

С мен и останалите членове на управителния съвет на фондация МС – Мога Сам можете да се свържете на адрес ms@mogasam.org

 

Коя е Биляна Савова

основател на фондация „МС – Мога Сам“

Арт директор на списание EVA и Собственик и креативен директор на PLAN2B Creative Studio

„Диагнозата МС ми беше поставена преди 9 г. Имала съм симптоми доста преди това, но изобщо не съм предполагала какво се случва с мен. Първо дните, в които се чувствах много уморена започнаха да стават все повече. Имах постоянни изтръпвания на долните крайници, болезнени крампи, загуба на зрение на лявото око. Мислех, че се случва при всички, че организмът ми е отслабнал и просто трябва да се стегна. Изследвайки и други неща в тялото си, които даваха отклонения стигнах до ЯМР на главата. Не беше добър резултатът. Чух присъдата МС веднага. Не знаех какво е точно и както всички се зарових в безкрайния и услужлив на всякакви информации интернет, за да науча повече. Беше много объркващо. На моменти даже плашещо. Едновремено с това 40 дни ме подложиха на какви ли не изследвания и накрая се затвърди диагнозата – Множествена скелроза. Според лекарите заболяването прогресираше и трябваше да взема решение какво ще правя от тук нататък и то по-бързо.  Тук е мястото да благодаря за пореден път на моят невролог доц. Юлия Петрова от Медицинска академия, която в дълъг и откровен разговор ми каза всичко, което можеше да ми каже. Отговори честно на всички въпроси, които задавах. Но най-важното, което ми каза и което аз смятам за най-ценно и важно е финалното й изречение: „Тялото е твое и ти решаваш какво да правиш.“

Четох много. Разбрах, че при различните хора нещата се случват различно. Затова реших, че аз сама ще вземам решенията си и сама ще нося отговорност за здравословното си състояние. Започнах бавно да се променям отвътре и да променям средата около себе си. Започнах да изхвърлям всичко по пътя си в буквалния и преносния смисъл. Започнах да чистя „килера“ вътре в мен, започнах да подреждам живота си. Това беше най-доброто, което можех да направя за себе си в онзи момент и то без да се бавя и сега смятам, че точно тези ми действия спасиха живота ми. Сега се опитвам да дам този съвет на всички, които ме питат. Започнете от там. Изхвърляйте и подреждайте! И съм благодарна, че се появи тази диагноза, защото наистина промених живота си за по-добро. Тя беше като як камбанен звън, който ме събуди.

Сега, 9 г. по-късно се чувствам прекрасно.
Имам две деца. Разделих се със съпруга си след 18 г. брак. Напуснах го 6 месеца след диагнозата. Казах си, че е дошло моето време – да правя каквото аз искам и каквото усещам, че е добро за мен, а не това, което другите очакват. Преподредих приоритетите си и разбрах, че няма нищо по-важно нещо от това да съм здрав и щастлив човек! И само така можех да бъда и пълноценна майка за децата си!

И след децата, които са моето семейство, много важна част от моят път са и колегите ми от списание EVA, с които работя от 18 г. Известно време не смеех да им разкажа какво се случва с мен. Мислех си, че ще започнат да ме съжаляват, че ще променят отношението си към мен. Но един ден осъзнах, че не мога да продължа по този начин. Те виждаха и усещаха, че нещо се случва. Имаше дни, в които ме връхлиташе внезапна болка. Започваше от краката и постепенно завладяваше цялото тяло. Случваше ли се това, знаех, че имам не повече от 20-30 мин. да се прибера вкъщи и да си легна. Разказах им. И, разбира се, не се случи това, от което се опасявах. Тяхното разбиране и подкрепа, които получавах във всеки един момент през цялото това време са много важна част от това, което постигнах.

При мен МС-а се появи на фона на още няколко диагнози – аденом на надбъбречна жлеза, тиреодит на хашимото, сериозна дискова херния на врата. Сега от позицията, в която съм и от гледната точка и опита, който натрупах смятам, че бремеността и раждането на втората ми дъщеря преди 14 г. вероятно отключи повечето проблеми, включително и МС. Не съм била в добро здраве и преди тази бременост, но изобщо не съм си давала сметка какво се случва с мен. Децата ми са родени с 12 години разлика, като в този период имам преживени 4 спонтанни аборта, които изобщо не са били случайни. Те са били знак, че нещо не е както трябва с тялото и здравето ми. И даже сега смятам, че са се случвали и защото не съм била готова и не съм била достатъчно здрава, за да износя и родя. Защото по този начин някой ми е давал време, за да се събудя. Време да разбера. Не се е получавало. И когато на 35 забременях за пореден път и сърцето ми се свиваше от онзи страх и паника „дали този път ще се получи“, си казах – „сега или никога повече“. Легнах у дома, за да не ме вземат в болница и така 8 месеца. И беше тежко. И се хранех ужасно. И не спях добре. Работех обаче, за да не „изпадна от борда“. Започнах да вдигам кръвно. Започнах да напълнявам, да задържам течности. Да се подувам. Но отдавах всичко на възрастта, на това, че „едно е да родиш на 23, съвсем друго на 35.“ Да, това може и да има значение, но по-важно е в какво здравословно състояние си, когато започва да се случва всичко това с една жена – и зачеването, и износването, и раждането. Сега знам – за да станеш майка, трябва да си здрава жена във всички аспекти. И не просто здрава. Трябва да знаеш как да пазиш себе си и здравето си и да можеш предадеш това и на децата си.

Преди 12 г. се качих на 5500 м височина в Хималаите. Да. След като родих и след като вече имах регистрирани здравословни проблеми, но които донякъде успешно бях решила с помощта на д-р Емилова и нейното гладолечение. Много исках да го направя това изкачване и тогава изобщо нямах идея защо толкова го искам. Но точно там аз научих най-важният урок в живота си, който е в основата на всичките ми избори, които напаравих само няколко години по-късно. И той е – в екстремни ситуации човек трябва да разчита най-вече на себе си. Разбира се, там имахме и водачи, и носачи, които са готови на всичко, за да помогнат, също както и хората, приятелите около всеки един от нас в житейските ни сюжети. Там, в Хималаите, разбрах много ясно, че стигнеш ли до ситуация, която касае здравето и живота ти, сам трябва да прецениш докъде да стигнеш, кога да спреш, къде е границата на твоите възможности, какво да направиш, за да запазиш силите си, да се съхраниш и да не увиснеш на врата на друг. И също колко е важна предварителната подготовка. Но не физическата, а тази, която касае знания и психика. Да, в живота е същото. Едни се борят, учат, решават, поемат отговорност сами за себе си, а други – искат останалите да правят всичко вместо тях. И това е само въпрос на избор. И знанията помагат на изборите, макар че много често, и досега моите първоначални избори са абсолютно интуитивни. В което няма нищо лошо, защото смятам, че интуицията ми до голяма степен се води от инстинкта ми за съхранение. Но съм готова и приемам всякакви резултати от изборите, които правя, независимо дали са добри или „лоши“.

Така, първоначално интуитивно, за моето лечение аз избрах да използвам Аюрведа. Повярвах в тези древни практики за детоксикация и лечение на тялото. Четири години подред ходех до Индия два пъти в годината в аюрведични клиника, за да правя по един месец тяхната програма за детоксикация, наречена Панчакарма. И през цялото това време, въпреки моментите на слабост, въпреки кризите, които получавах, въпреки самотата и плашещите ме срещи със самата мен, никога нито за миг не съм си помислила, че това, което правя не работи и че не ми помага. Водеше ме интуицията, инстинкта за съхранение и това, че започнах да разбирам тялото си. Да разчитам знаците, които то ми дава. Включих към всичко това знание и йога. Започнах да се опитвам и да медитирам. Бавно и методично подобренията идваха.

След тези четири години на детокс и придобиване на знания за самата мен, намерих моят истински лекар и учител – д-р Прашант и неговата клиника в Керала – Аюшпрана. Това е едиствената аюрведична клиника, която аз знам и в която се занимават изключително и специално само с хора с МС и други неврологични заболявания. И въпреки опита, който вече имах, първият месец от престоя ми там беше най-трудният изобщо в цялата ми аюрведична терапия, която съм имала в Индия. Там, всъщност се сблъсках с най-големият си страх – да приема моята диагноза и да живея на едно място с други хора с МС, повечето от които вече имаха много и различни по тежест физически дефицити. Не исках да ги виждам, не исках да говоря с никой. Стоях изолирана в стаята си първите седмици. И бях на ръба да си тръгна. Но, благодарение на търпението на д-р Прашант и на целият му екип, благодарение и на една много прекрасна моя приятелка, които бяха до мен, издърпяха ме и ме подкрепиха, постепенно започнах да се успокоявам. Започнах да се вглеждам в хората около мен и да разбирам и да приемам всичко, което ми се случваше. И точно тези хора, които тогава бяха там и техните разкази за тях самите, за диагнозата и за опита, който вече бяха натрупали ми дадоха най-ценния лек. Те споделиха с мен и знания, и вяра, и дух. Вяра и в тях самите, и в мен. И независимо от моментното си, на пръв поглед тежко физическо състояние, те бяха изпълнени с удовлетворение и благодарност, която ме порази и зарази. Така започна всичко… Започнах да споделям…

още за преживяванията ми в Индия и опита, който натрупах 

Интервю с д-р Прашант, създател на Аюшпрана

предаването На Кафе с д-р Прашант / 28.01.2016

Три годишния ми цикъл в Аюшпрана завърши. Чувствам се добре и по някакъв начин се чувствам победител. Но не смятам, че всичко е приключило. Продължавам да вървя напред, спазвам всички неща, които доказано работят за мое добро и знам как да съм здрава.

Дълъг път извървях и намирам себе си променена. Кризите ми стават все по-редки. Не, не са редки! Те просто изчезнаха. А съм имала през годините такива, които бяха страшни и стряскащи: падала съм в банята, защото единият ми крак отказва тотално, преживявала съм много пъти над 48 часови агонизиращи цялото тяло болки, губила съм зрение… Но се научих. Научих се да не се плаша и да се справям сама докато съм в криза. За мен те са очистващи. Приемам, че тялото ми се лекува чрез тях. С годините забелязах как пристъпите ставаха все по-слаби, все-рядко се случваха и отминаваха по-лесно. Всеки симптом, всяка криза, всяка болест е знак. И ако усетиш и без да се бавиш разчетеш знака и направиш това, което е добро за теб, със сигурност няма да се стигне до ситуации на паника и безпомощност. Защото страхът, за който говоря, всъщност е градивен и той спасява, но само, ако не му се позволи да се превърне в паника. Защто паниката е тази, която убива.

Приемам тази диагноза и не искам да я наричам болест и страдание. Нито за себе си, нито за някой друг. Защото избрах да не боледувам. И защото всеки сам избира дали да страда. Избрах да знам. Да мисля и да мога сама. Избрах да живея.“

статия 12MAG

http://12mag.net/people/bilyana-bianka-beloslava/

статия в Capital Light

http://www.capital.bg/light/tema/2015/04/03/2504333_mantra_za_jivot/

статия във ViewSofia

http://www.viewsofia.com/article/29252/Tova–koeto-znam-s–-Biliana-Savova

интервю в interviewto

http://www.interview.to/%D0%B1%D0%B3/%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D0%B2/2017/july/%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%B2%D0%B0/

 

февруари 2017

36 мнения по „представяне МС – МОГА САМ“

 1. Здравейте,

  Вашата история е вдъхновяваща! Браво за куража, браво за успехите!
  Ако е удобно, моля кажете ми как да се свържа с вас, за да разбера повече за клиника Аюшпрана и за това лечение. Майка ми е диагностицирана с МС от вече 10 години, за сега е добре, кризите са рядко, но когато се появят са тежки. Не ми се иска да я гледам как вехне пред очите ми, тя е един прекрасен радващ се на живота човек, дава всичко от себе си за близките си и ние бихме дали всичко за нея.
  Благодаря Ви!

  Like

  1. Здравейте, Слави!
   Няма причина да не се видим, но предпочитам да се виждам директно с хората, които имат МС. И то тогава, когато те го поискат! Хубаво е, че сте загрижени за нея, но тя трябва да започне да мисли повече за себе си и да си помага, за да може да се радвате взаимно на живота.
   Ако искате ми пишете на мейла msayurveda2013@gmail.com
   Прекрасна вечер!

   Like

 2. Здравей казвам се Милена Павлова на 29 съм и преди година ми откриха МС .опитах се да се свържа чрез мейла по горе , но нямах успех ако има друг начин ще бъда много благодарна. Интересувам се от лечението , което ти е помогнало . Благодаря предварително и прекрасен ден 🙂

  Like

 3. За пръв път чувам думите и мислите си от друг човек! Благодаря! Преди пет години си мислех, че животът ми свършва, а се оказа че тепърва започва! :)))))
  Бих искала да се видим или чуем защото стартирам нещо, подобно на това, което описахте като идея в предаването Предай нататък.

  Like

 4. ЯКО АЗ СЪМ БОБИ ..МН0ГО СИ БОЙНА , ТОВА МИ ХАРЕСА МНОГО … И АЗ ИМАМ ТАЗИ, ЗЛОКОБНА ДИАГНОЗА , НО ЗА РАЗЛИКА ОТ ТЕБ СЪМ ИНВАЛИД,,, 100 %

  Like

 5. Здравей, Боби! Благодаря, че си тук и че споделяш. Инвалид си, защото така се чувстваш или защото така са ти казали? Разбирам те или по-точно се опитвам, защото няма как да вляза съвсем в твоето положение. Какво правиш? Как живееш? В какво вярваш? Мечтаеш ли? Това е важно. Защото аз познавам хора, които не са инвалиди в смисъла, който ти влагаш, но са по-инвалиди и от десет такива взети заедно. Както и обратното също съм виждала – хора, приковани на едно място, които не спират да живеят и да обичат живота. И живеят в истински. Ще се радвам да споделиш, защото като чета какво и как ми написа имам усещането, че и ти си доста бойна 🙂

  Like

 6. Здравейте, казвам се Дарина. Занимавам се с енергийна психология. Чували ли сте за това?
  Възхищавам се на личното ви осъзнаване, случило се по един доста разтрисащ начин, но все пак факт. Благодаря за статията, защото тя ме запознава с този факт и Вас. Страшно много хора в България имат нужда от научаване на такива факти. Много хора имат нуждата да разберат че отговорността за нас е в самите нас преди всичко. Да, не е лесно, но има начини. Ще се радвам, ако проявите любопитство към моя – енергийната психология, защото работи, защото не изисква нищо повече от научаване и прилагане, което всеки може да осъществи сам от дома си, от интернет или книжка, при желание от семинар.
  Ако имате желание за среща-разговор, аз съм насреща, дори само от любопитство да е, но ако е писано съм готова и на повече с оглед на целите, вашите, моите, на всички желаещи да се справят с….

  Like

 7. Прочетете книгата Диагностика на кармата на Сергей Лазарев – там той посочва причините за такива болести и проблеми! !!!

  Най общо – липса на любов – към Бог

  Like

 8. Здравейте,приятели!От 2006г.съм с диагнозата МС.Преминах през изтръпване на половината тяло,виждане на двойни образи,загуба на вестибуларния апарат,а заради отказ от експериментално лечение ме оставиха в ръцете в ръцете на две студентки,които ми направиха грешна пункция и ме оставиха на легло за дра месеца с мининален шанс да оживея.Това бяха адски мъки и болки както за мен,така и за околните,,който се грижеха за мен.Бях спряла да ям и да пия вода,защото не ми беше по силите.По начало съм голям инат и оцелях.Преживяла съм и шестчасова операция на с ърцето в пълно съзнание ,пребори се и с риска да ме оперират от щитовидната жлеза.Отпуснаха ми лечение от здравната каса за МСа,но го отказах ,защото реших,че моята психика ще ме лекува и ус пях-вече трета година съм в ремисия и се чувствам прекрасно-работя пълноценно ,спортувам активно и отказвам да съм болна,което според мен е най-доброто лечение.Готова съм да поговоря и дам сили на всеки,който поиска.

  Like

 9. Възхищавам се на хора като Вас такива, които поглеждат проблема в очите и го решават, а не хленчат и драматизират, че ги боли, че не могат да ходят и подобни неща.
  Аз също съм с диагноза МС, вече 8 години и за разлика от вас първоначално се доверих на лекарите и приемах лекарства по програми. След първата година, която беше доста неприятна взех решение, че това лечение, ако може да се каже така , не ме устройва и започнах да търся нетрадиционни методи -станах вегетарианка, малко по-късно и суровояд, практикувах йога, медитирах, съчетах ги и ефектът беше добър, поне така си мислех тогава. По-късно разбрах, че благодарение на нетрадиционните методи, бях успяла да изчистя тялото си от отровата на лекарствата.
  Въпреки, че физически се чувствах добре все имах усещането , че нещо ми липсва, за това продължих и продължавам да търся нещото.
  В момента се предвижвам с бастун, но това не ми пречи да ставам всяка сутрин в 6:16ч. да правя упражнения, да отивам на работа , да членувам в две фондации, да помагам на хора, да се грижа за детето си и нямам никакво намерение да спирам.
  За мен МС е „моята мисъл е моята сила“, защото аз съм позитивен човек и знам, че с вяра в себе си и упоритост и аз ще намеря пътя.
  Знам, че когато човек има цел и й преследва с усмивка и любов я постига.Моята цел е да тичам отново, но първо трябва да ходя сама, а това го постигам бавно но сигурно.
  Благодаря за куража!

  Like

  1. Даниела! Аз се възхищавам и вдъхновявам от хора, като вас! Елате във вторник на срещата и ще се запознаете с още Много Специални хора. Също като вас!

   Like

  2. Браво! Ако не сте запозната с метода „Семейни констелации“ почетете и идете, горещо го препоръчвам! В България вече има достатъчно опитни констелатори.
   Успех в намирането на Пътя!

   Like

 10. Здравейте, скоро откриха на мъжа ми ,че има МС. На 29 години е.Голям шок е за цялото семейство,както предполагам за всички е било.Радвам се на куража ви и като чета историите ви се окуражавам и аз! !Четох ,че за правилната диета при хора с МС,трябва да се направи детоксикация на организма. Ще се радвам ,ако споделите вашия опит и как точни се прави.

  Like

  1. Здравейте! Радвам се, че се окуражавате. Но по-важно е съпруга ви да е наясно какво се случва с него и той да поиска да чете, да знае и да взима сам решенията за себе си. Колкото до детоксикацията специално ще напиша нещо и ще можете да прочетете. Но може да се започне от там да се елиминират храни, което ще помогне да започне детоксикация. Такива са глутена, животинските продукти – месо и млечни, захар и вредните мазнини. Само след месец би трябвало да има ефект – повече енергия и по-силно тяло. Също така да се спи от 22:00 до 06:00 и да се правят физически упражнения и медитация. И детоксикация трябва не само на физическото тяло, но и на психиката. Засега спирам. Тук можете да прочетете много материали по темите. Но обещавам да направя и този за детокса. Хубава вечер! И кураж! 🙂

   Like

 11. Здравейте, в предаването На кафе видях здравословната храна , за която може да се абонират, според думите ви, хора които не знаят как и не могат сами да си я приготвят. Моля за повече информация по този въпрос. Моят проблем е свързан с борбата ми с дългогодишен запек, вследствие на който се наложи почистване на два огромни полипа на дебелото черво чрез 2 колоскопии. Основният ми проблем е подходящ хранителен режим за предотвратяване на запека, който е причина за доста опасни заболявания. Благодаря ви предварително!!!

  Like

  1. Здравейте! Да, запека е много сериозен проблем и ако човек има такъв, независимо какви са другите му диагнози, трябва да се почне от там. Храната е добра и баласирана, но може да имате силна реакция към някоя храна, която общоприето да е полезна. Затова в такива случаи това което споделям е че е добре да се направи изследвания на червата и тест за хранителни алергии. Аз направих тези тестове преди 5 години в Детокс Център, при д-р Тошков. Резултатите бяха, меко казано, втрещяващи, а след като започнах да спазвам диетата, която ми препоръчаха, месец по-късно аз вече бях друг човек. Пускам ви линк към инфо за храната http://fitmeal.bg/post/18. Също и линк към сайта на Детокс Център http://www.detoxcenter.eu/

   Like

 12. Здравейте! Вашият позитивизъм ме подтикна да потърся помощ и при Вас. От една година имам проблеми с гръбначния стълб. Бях легнала, реших да стана и от дясната страна покрай гръбначния стълб получих силна болка. Лекувах се. Болките отшумяваха, но отново се връщаха, ако се движа малко повече, се връщаха с по-голяма сила, дори краката си трудно местех. Болката я усещам как започва да ме мачка в гърба. Това означава, че за броени минути трябва да легна. Така прекарвам около 24 часа, болката не изчезва само намалява. Това е достатъчно, за да реша че всичко ще се оправи. Имам изследвания на гръбначния стълб, вкл. ЯМР. Не се нуждая от операция. Лекарите с лекарства не успяват да решат проблема, само лекарствата ми създадоха нови проблеми. Ако имате възможност, моля за съвет, за да направя крачка към нормалното ходене.

  Like

  1. Здравейте, Нели! Проблемите с гръбначния стълб са неприятни и повярвайте повечето хора ги имат в по-малка или по-голяма степен. Моят съвет е да не спирате да се движите. Да започнете да правите йога и да промените храната. Храната е много важна, за да се даде възможност на тялото да се самолекува. Йога на малките движения е добро, ако се прави всеки ден. Също за проблеми с гръбначния стълб е много добра въздушната йога, която можете да пробвате в Йога Дивали Студио при Людмил Дренски. И не маловажно е да си отговорите на въпроси свързани със страха и доверието. Действайте според вашите убеждения и се уповавайте на вашите знания. Така ще имате гъвкавата опора в живота, което пък ще заздрави опората на вашето тяло, каквото е гръбначния стълб. Движение… във всички посоки. Хубав ден!

   Like

 13. Здравейте, майка ми е болна от МС от 16 години, пиша Ви аз защото тя не може ( вече не може дори сама да се нахрани) за тези 16 години сме опитвали какви ли не алтернативи методи на лечение и нищо! Всичките ни познати и приятели казват и изрязват статии от весници и списания и тя с голямо желание и вяра започва всяко едно алтернативно лечение,което се оказва безуспешно! Последното беше доста неприятно, но тя отново го пребори с желание, но нищо( гълташе някакви бръмбари-жокеи)! Едно от неприятните изживявания беше и жиленето по гръбначния стълб с пчели, като всеки ден се увеличаваше бройката ! След което вече съвсем изгуби надежда! Бих искала да Ви помоля за съвет, да Ви попитам тук в България има ли последоватиели на това лечение Аюрведа?
  Благодаря Ви!

  Like

 14. Здравейте,синът ми е на 20 години и е с диагноза мс- цереброспинална форма.Диагнозата е поставена въз основа на ЯМР.Не му правена пункция.Моля ,бихте ли ми препоръчали доктор за второ мнение.Може ЯМР да е 100% сигурна доагнозата?Симптомоте му бяха нарушение на вестибуларния апарат,изтръпване на горни и долни крайници,беше му трудно да се раздвижи ,наришена походка.Трудно му е да приеме диагнозата. Опитвам се да говоря,че е важно да внимава как се храни и да спре цигарите. Може би е рано да искам ма я приеме ,диагнозата е от 16.06.2016.Моля за съвет как да го убедя че трябва да се бори и да не се предава. Какво мислите за “ лечението “ с интерферони? Благодаря предварително на всички.

  Like

  1. Здравейте! Няма лечение с интерферони. Това е само поддържащ метод, който не лекува, а и има много странични ефекти. Но това предлага официалната медицина. Изходът е само един – промяна. Тя е различна за всеки и при различните хора протича по различен начин и в различен ход. Моят съвет е да не се бави, защото ходът на диагнозата може да е много бърз. Елате заедно на 1 юли, на Отворената среща в Царско село и ще разберете как може да започнете. А тук, в този блог, можете да намерите много публикации по темата, които да са ви от помощ. Колкото до второто мнение – където и да отидете то ще е едно и също. Не губете време!

   Like

 15. Здравейте!На моят годеник му поставиха диагноза за Мс от един месец!Проблемът му беше само нарушение в походката и чрез МР му поставиха тази нежка болест!Мина първо лечение в София,но ми се иска консултация с втори специалист бихтели ме опътили?Благодаря предварително!

  Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: