САМО МЪЛЧАЛИВИЯТ УМ МОЖЕ ДА БЪДЕ ЛЕКУВАЩ УМ / Дийпак Чопра

Deepak Chopra, co-founder of the Chopra Center for Wellbeing and the founder of the Chopra Foundation.Adam Jeffery | CNBC

Кризите призовават за действие, а кризата COVID-19 предизвика глобални действия, голяма част от които са мотивирани от тревога, страх и несигурност. Но какво да кажем за отделния човек, който чувства страх и е несигурен? Бих искал да предложа отговор, който се основава на мълчаливия ум. Осъзнавам, че този подход може да звучи малко извънземно или грешно схванато „духовно“, но строенето на въздушни замъци или бягство от себе си, не е това, което си мислите за мълчаливия ум.

Мълчаливият ум е свързан с вашето начало, с вашият извор. Всеки от нас разчита на най-горния слой на ума, който е винаги активен, постоянно мисли и чувства. Но когато тези чувства се фиксират върху тревожност, ужас и несигурност, активният ум не може да се измъкне от собствения си омагьосан кръг. Умствената дейност става безполезна за самолечението, точно както бясно движещата се кола, не може да употреби собствените си спирачки, за да спре.

Това, което е необходимо, е зануляване. Но зануляването не само на ниво психика. Вашите мисли са свързани с всяка клетка във вашето тяло и от своя страна те влияят всички видове процеси – имунна реакция, хормонални цикли, сън и цялостния баланс ум-тяло или хомеостазата. Ако активният ум стане объркан и хаотичен, балансът е нарушен навсякъде. Какво да правим?

Преди векове във всяка култура се откривало и приемало по-дълбокото ниво на ума и обичайното разбиране за това ниво, което е безмълвно, спокойно и необезпокоявано, е било свързвано с религиите. В старозаветната заповед пише: „ Замълчи и знай, че аз съм Бог.“ Сега, ако заменим „Бог“ с „твоето начало, твоят извор“, това съобщение ще звучи в съвременните уши по този начин: „Замълчи и знай, че аз съм твоето начало.“ Най-прекият резултат от вслушването в това послание е да започнем да медитираме. А медитацията дава директен достъп до мълчаливия ум.

Обаче има безброй съвременни хора, които са опитвали медитацията и не изпитват този вид нулиране, за което говоря и което е крайно необходимо при криза. Отчасти това се дължи на липсата на последователност – обикновеният човек опитва медитация, но не продължава да я прави, или медитира само, когато му е необходима някаква психологическа подкрепа в стил „лепенка“ за първа помощ.

Но нека погледна малко по-дълбоко, за да ви покажа какво сте пропуснали, защото мълчаливият ум наистина е единственият лечител.

В медицинският университет хомеостазата се описва основно като физическа. Ако бягате сърдечната честота, дишането, притока на кръв към мускулите, храносмилателния процес и др. излизат от равновесие, но след като спрете да бягате, хомеостазата се възстановява. В преживяване с отрицателен край, ако преживеете голям шок, ако реакцията ви е „бий се или бягай“, всичко това ще ви хвърли в краен дисбаланс. Но когато шокът приключи, балансът се възстановява. За съжаление, при постоянна заплаха, както е в момента с COVID-19, шокът не свършва. Обичайната реакция на стрес е проектирана да продължи не повече от няколко минути. Но удължена до дни и седмици, тя се изражда и започва да създава щети.

Повредата първо се появява в психиката. При постоянен стрес хората се чувстват уморени, мърморещи, депресирани, тревожни, раздразнителни, нетърпеливи и т.н. Ако поддържате това напрежение, следващият етап е – умора, летаргия, отегчение и депресия. И ако стресът все още не намалява, започват да се развиват и физическите симптоми, като често започват с безсъние, в резултат на хормоналните взаимодействия, провокирани от стреса. За това мога да кажа и много повече, но най-важното в момента е, че е необходимо цялостно нулиране.

Без да го забелязвате, вие рестартирате целият си живот. Хомеостазата не е само физическа, тя включва целия човек. Командният център за нулиране на целия човек не се намира в нашите клетки, дори не и в мозъчните ни клетки. Не се намира и в активния ум, който е само в най-горният слой на мозъка. Командният център за цялостно нулиране е във вашето начало. „Замълчи и знай, че аз съм твоето начало.“ И доказателства за това съществуват от десетилетия. Медитацията засяга сърдечната честота, дишането, мозъчната дейност, маркерите на възпалението и нивата на стрес. Медицинската наука изучава всеки един от тези фактори, но поотделно. Но нека не забравяме какво означава гората за дърветата. Всичко се връща към същият източник. Към извора.

Вашият извор е неподвижен и мълчи. И се доближаваш до него в дълбок, безсънен сън. Но при криза, не всичко се връща автоматично и в баланс по начина, по който сърдечната ви честота ще се нормализира, след като спрете да бягате. Оказва се, че има полезно мълчание и не особено полезно мълчание. Когато съзнанието започне да се движи от своя беззвучен извор, се отварят различни пътища и пътищата, които избрате, се превръщат в ваш уникален начин да превърнете мълчанието в нещо друго.

Никой не ви предоставя наръчник на потребителя, но в общи линии мълчаливият ум поема по пътя, който е „или / или“. Нека да картографирам как се разминават тези пътеки.

Страх или любов

Раздяла или единство

Страдание или блаженство

Подновяване или навик

Самочувствие или съмнение в себе си

Сигурност или несигурност

Комфорт или стрес

Приемане или съпротива

Осъзнаване или неосъзнаване

Тези избори се виждат в мълчанието. Те имат един и същ източник, но пътуват в противоположни посоки. Ако човек е напълно осъзнат или буден, пътищата са насочени към желаните преживявания на любов, сигурност, блаженство, креативност, обновяване и т.н. Но в повечето случаи, всички ние сме заплетени в мрежа от възможности за избор, които са смесени. Ние страдаме, но също така чувстваме блаженство; ние обичаме, но и се страхуваме; имаме самочувствие, но имаме и самосъмнение.

Кризата ни хвърля в по-дълбоко объркване, тъй като ни заплита в твърде много грешни отговори. Изцелението се състои в това да позволим на тишината да върви по правилните пътища. Във всяка духовна мъдрост или традиция, чистото съзнание се разгръща в посока любов, творчество, обновление и еволюция, дори и да не говори. Няма изрази, които да гласят: „Мълчете, пък да видим какво ще стане“ или „Мълчете, макар никой да не знае как това ще ви се отрази?

Не, вместо това ние ще разчитаме на стремежът на умното ни тяло към баланс. Защото здравето и целостта са норма; креативността и обновяването също са норма.

Ето защо вярвам, че кризата в момента може да доведе до изцеление, защото без съмнение всеки от нас изпитва огромна нужда от почивка, от промяна. Следвайте тази нужда, насочете я към вашето начало и изцелението ще бъде изпълнено. Това е време, в което „почивката“ вкарва в играта безкрайната сила на съзнанието. Всичко, което трябва да направим, е да се приведем в съответствие с тази сила на нивото на мълчаливия ум.

Научете как да използвате медитацията, за да подхранвате цялото си същество – тялото, ума и духа.

Дийпак Чопра

източник: http://www.chopra.com

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s