Представяне и дейности

Движение «МС – Мога Сам» е създадено като идея през 2013 година.

Oт септември 2015 е регистрирана фондация със същото име.

ИДЕЯТА

МС е абревиатура на диагнозата Множествена Склероза, която е основната причина за създаването на тази организация. Началото бе поставено като споделяне на информация и опит, индивидуални срещи с хора с диагноза МС. Бяха организирани и семинари, посветени на възможностите за лечение на МС чрез Аюрведа и други холистични методи. Също и със споделяне и изготвяне на програми за промяна на хранителния режим и стила на живот, движение и йога. В продължение на една година се осъществяваха и седмични срещи, на които се провеждаха дискусии по теми, които вълнуват хората с МС, както и групови медитации и йога практики. Поради големия интерес, смисъла на всичко, което правех и все повечето последователи с времето се затвърди и необходимостта от регистрация на тази дейност и тази организация като фондация.

ЦЕЛИ

Фондация «МС – Мога Сам» ще продължи да работи и да помага на хора, диагностицирани с множествена склероза и други заболявания и техните близки в следните посоки:

Да се учат как могат да се справят сами – психически и физически с тази диагноза.

Ще подкрепяме финансово хора, изпаднали в крайно трудно социално положение.

Ще им помагаме в търсенето на възможности за качествено и смислено подобряване на живота им: намиране на домашна помощ и грижа, съобразена с техните нужди, търсене на работа и социална интеграция.

Ще работим и за това да имат информация за различни холистични методи и решения, като това да им даде възможност да правят изборите, които касаят собственото им здраве, осъзнато и сами.

Фондация МС – Мога Сам няма да ограничи проектите и кампаниите си само до хората, които са с Множествена Склероза. Към нас с молба за подкрепа се обръщат и хора, които не са с тази диагнозата, но са с физически ограничения. Ще правим всичко, което можем и всичко, което е необходимо и е в нашите възможности, за да помагаме и на такива хора – съобразявайки се с конкретните им нужди, “нерешими” казуси и  проблеми.

Какво е МС?

МС е прогресивно, автоимунно, дегенеративно заболяване на нервната система с неизвестна етиология. При отделните хора МС се развива различно и много често води до частична или пълна инвалидизация. Наличните средства на алопатичната медицина не лекуват заболяването, а могат само да разредят периодите на обостряне и да потушат част от симптомите му. Част от диагностицираните прилагат скъпоструващи лекарства, финансирането на които се покрива от Националната здравноосигурителна каса. В България няма точна статистика за броя на диагностицираните с МС, но е известно, че броят им непрекъснато нараства. По последни данни те се увеличават с около 200 човека на година, като най-младият е 10-годишен.

Заболяването се счита за социално-значимо, тъй като най-често засяга хора в активна възраст – между 20 и 40 години.

ФИНАНСИРАНЕ

«МС – Мога Сам» не е спонсорирана от фармацевтични компании, а се финансира единствено с лични средства и приятелска подкрепа.

мястото, на което може да правите вашите дарения:

УниКредитБулбанк (BGN)

IBAN: BG21UNCR70001522310611

BIC: UNCRBGSF

Титуляр: МС-МОГА САМ

С мен и останалите членове на управителния съвет на фондация МС – Мога Сам можете да се свържете на адрес ms@mogasam.org